Νέα από το blog μας

Αγρότης και site γίνεται;

(https://heathflora.com/)
Ένα καλό site αγορών, παρουσιάζει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, το μήνυμά και τα προϊόντα σας. Στοιχίζει λίγα γα να το φτιάξεις και να το διατηρήσεις και σε χρόνο και σε χρήμα.
Διαβάστε περισσότερα »

Τυχεροί όσοι μπήκαν στα βιολογικά! Δικαιούχοι και στο νέο πρόγραμμα νιτρικών!Σύμφωνα με το ΦΕΚ το οποίο βγήκε στις 18/09/2017 και αφορά το νέο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών φαίνεται πως όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας στην τελευταία προκήρυξη είναι "τυχεροί".
Διαβάστε περισσότερα »

Αγροτικό μάρκετινγκ – Πες την ιστορία σου…


Το μάρκετινγκ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πώληση.
Διαβάστε περισσότερα »

Τι μπορεί να μάθει ένας επιχειρηματίας από τους αγρότες;


Οι αγρότες ενώ αγωνίζονται να μεγαλώσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, από την άλλη διαρκώς προσπαθούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους, να φρενάρουν τους μεσάζοντες, αυξάνοντας την αγοραστική τους δύναμη ώστε να «παίξουν» σημαντικά με την τιμή των εμπορευμάτων και τέλος έχουν να αντιμετωπίσουν και τον καιρό με όλα τα απρόβλεπτα.
Διαβάστε περισσότερα »

Ποιοι θα πάρουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα;Μεγάλος λόγος γίνεται για τα δικαιώματα που θα δοθούν φέτος. Ποιοι όμως είναι αυτοί που θα πάρουν δικαιώματα;
Διαβάστε περισσότερα »

Video: Όταν οι αγρότες σκοτώνουν τα παράσιτα με laser!Η γεωργία σε βιομηχανική κλίμακα σημαίνει την αντιμετώπιση παρασίτων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και χρειάζεται μια λύση βιομηχανικού μεγέθους.
Διαβάστε περισσότερα »

Κόστος γεωργικών μηχανημάτων και εκμετάλλευση - Ποιο είναι το μέλλον;Η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η δραστηριότητα στα χωράφια είναι στο ζενίθ. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο «ήσυχα» όσον αφορά τις αντιπροσωπίες γεωργικού εξοπλισμού… 
Διαβάστε περισσότερα »

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ η μείωση νιτρορύπανσης 2015 - Λάρισα


Σε λίγες μέρες θα πληρωθεί και το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών για το έτος 2015.
Διαβάστε περισσότερα »

Σχέδια Βελτίωσης: Σε διαβούλευση η ΥΑ


Προχωράει η διαδικασία για τα σχέδια βελτίωσης. Από σήμερα και μέχρι 26/9/2017 θα είναι σε διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση και ακολούθως θα βγει και η πρόσκληση. 
Διαβάστε περισσότερα »

Τι είναι τα Farmer’s Market;


Μόδα των ημερών ο όρος Farmers Market... Τι είναι όμως τα Farmers Market;
Διαβάστε περισσότερα »

SWOT ανάλυση στη Γεωργία, Μικρή ΑΝΑΛΥΣΗ - Μεγάλες ΙΔΕΕΣ


Αυτό το εργαλείο σχεδιασμού καθορίζει τα «δυνατά» σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές που υπάρχουν σε μια επιχείρηση και μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο επόμενο βήμα για τις μικρές γεωργικές μονάδες.
Διαβάστε περισσότερα »

Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων


Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι δηλώσεις συγκομιδής για τους αμπελουργούς οινοστάφυλων. Αυτοί πρέπει να φροντίσουν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις συγκομιδής, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής - Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας του υπουργείου. Το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις του Μάρκετινγκ στα Τρόφιμα;


Επειδή ψάχνουμε όλοι νέες ιδέες, νέες αγορές, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά και στο τι γίνεται σε αγορές που είναι ένα η περισσότερα βήματα μπροστά από εμάς..
Διαβάστε περισσότερα »

Σχέδια Βελτίωσης(Video): Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ενημέρωση!


Την τετάρτη 6/9/2017 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε ομάδα γεωργών μέσω Facebook για τα αναμενόμενα σχέδια βελτίωσης.
Διαβάστε περισσότερα »

Πως να ξεκινήσεις μια μικρή Αγροτική Επιχείρηση;


Ίσως αναρωτιέσαι ποιο είναι το πρώτο βήμα για την αρχή μιας μικρής αγροτικής επιχείρησης. Ίσως δεν έχεις ακόμα γη, αλλά σκέφτεσαι και σχεδιάζεις πότε θα κάνεις την πρώτη σου κίνηση.
Διαβάστε περισσότερα »

Σχέδια Βελτίωσης: μια διαφορετική ενημέρωση την Τετάρτη! - On line


Συνήθως κάνουμε ενημερώσεις για τα επερχόμενα προγράμματα σε διάφορους χώρους σε δήμους και κοινότητες, όπου μας καλούν (αφιλοκερδώς εννοείται).
Διαβάστε περισσότερα »

Σχέδια Βελτίωσης: Πλησιάζει η πληρωμή για το +10%


Πλησιάζει η πληρωμή για το επιπλέον 10% επί του συνολικού ποσού όσων το δικαιούνται, από τα προηγούμενα σχέδια Βελτίωσης.
Διαβάστε περισσότερα »

Νέοι Αγρότες: Τι γίνεται με εν δυνάμει και επιλαχόντες;


Πληρώθηκαν οι εγκεκριμένοι νέοι αγρότες σε όλη τη χώρα σχεδόν.
Διαβάστε περισσότερα »

Πώληση Αγροτικών Προϊόντων μέσω Facebook οργανώνουν!


Μια ιδέα εξελίσσεται,
Διαβάστε περισσότερα »

Το μέλλον είναι εδώ...


Το μέλλον είναι εδώ... Ψεκασμοί με drones... Προσωπικά αγαπώ την τεχνολογία. Oι εφαρμογές της είναι καθημερινά άπειρες και χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν βλέπω videos σαν τα παρακάτω!
Διαβάστε περισσότερα »

Δε θέλουμε ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ... γίνεται;


Είναι κοινή πεποίθηση πως για να πέσουν οι τιμές κάποιων προϊόντων και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, πρέπει να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες.

Κατά καιρούς είδαμε να συμβαίνουν διάφορες τέτοιες ενέργειες οι οποίες όμως τελικά δεν είχαν και την αναμενόμενη συνέχεια, παρά την αρχική τους επιτυχία. 

Γιατί, τελικά, είναι τόσο δύσκολο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες;

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, όμως οι κυριότερες αιτίες κατά τη γνώμη μου είναι οι παρακάτω:

1. Αδυναμία διάθεσης των προϊόντων του. Ο παραγωγός δεν μπορεί να διαθέσει από μόνος του τις ποσότητες που παράγει στην αγορά. Για παράδειγμα αν πουλούσε ένας παραγωγός, σήμερα, απευθείας τα φρούτα του στην αγορά θα εισέπραττε σίγουρα περισσότερα χρήματα ανά κιλό σε σχέση με αυτά που παίρνει όταν παραδίδει αυτά σε κάποιον χονδρέμπορο. Πόσα όμως μπορεί να πουλήσει μόνος; Και πόσες-εργατοώρες θα χρειαστούν για να πουληθούν όλες αυτές οι ποσότητες; (εξαιρούνται οι μικροί παραγωγοί). Οπότε η άμεση πώληση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντος απευθείας στον καταναλωτή είναι ο πρώτος σοβαρός λόγος που υπάρχουν οι μεσάζοντες. 

2. Αδυναμία κάλυψης αναγκών υπεραγορών. Από την άλλη αν ο Χ παραγωγός προσπαθήσει να έρθει από μόνος του σε συμφωνία με μια μεγάλη αγορά (όπως τα Super Markets), η προσπάθεια του αυτή θα πέσει στο κενό επειδή θα αδυνατεί να καλύψει τις ποσότητες που απαιτεί μια τέτοια αγορά. 

Μία κίνηση που μπορεί να δώσει λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών με σκοπό την κοινή διαχείριση προϊόντων. Πάντως οι ομάδες παραγωγών είναι μόδα της εποχής αλλά δύσκολα συστήνονται και προχωρούν με επιχειρηματικά κριτήρια. 

3. Έλλειψη ρευστότητας. Εκτός των παραπάνω θα μπορούσαν να γίνουν πράξεις με μικρότερες συναλλαγές. Π.χ. πώληση ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους (και η αλήθεια είναι πως τέτοιες γίνονται...). Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες πράξεις γιατί ο πωλητής θέλει άμεσα τα χρήματα του και ο αγοραστής δεν τα έχει. Εκεί έρχεται ο μεσίτης και καλύπτει το κενό ρευστότητας δίνοντας πίστωση στον τελικό αγοραστή αποκομίζοντας φυσικά τα ανάλογα οφέλη. 

4. Έλλειψη εκπαίδευσης και γνώσης της αγοράς. Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που το μορφωτικό τους επίπεδο δεν τους επιτρέπει να αναζητήσουν και να έρθουν σε επαφή με νέες αγορές. Σε αντίθεση με τους μεσίτες που είναι συνήθως άριστοι γνώστες της αγοράς (πολλές φορές λόγω εμπειρίας και όχι κατ' ανάγκη λόγω μορφωτικού επιπέδου) και έχουν τον τρόπο να διαθέσουν τα προϊόντα που θα έλθουν στην κατοχή τους. Πάντως, ευτυχώς, αυτό είναι κάτι που στις μέρες μας αλλάζει, έστω και με αργούς ρυθμούς. Οι νέοι αγρότες και γενικότερα οι άνθρωποι που τελευταία ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα είναι περισσότερο μορφωμένοι, καταρτισμένοι και φαίνεται πως αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής, νέες αγορές και γενικότερα νέους "δρόμους". 

5. Μη ύπαρξη κατάλληλων χώρων. Δεν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι (π.χ. farmers market) πλην των απαρχαιωμένων λαϊκών αγορών, όπου οι παραγωγοί από μόνοι τους να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους. 

6. Και άλλα... 

Πιστεύω πως θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που οι παραγωγοί θα μπορούν να διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων τους απευθείας στους καταναλωτές, όσο και αν προσωπικά θέλω να συμβεί το τελευταίο το συντομότερο δυνατό... 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326


Σχέδιο Βελτίωσης... Ναι ή Όχι;


Πρόσφατα έθεσα ένα ερώτημα σε μια ομάδα στο facebook με αγροτικό κόσμο κυρίως, (Πάθος με την γη!!Πάθος με την δουλειά μου!!) για να πάρω κάποιες απόψεις γεωργών, ανθρώπων που είναι μέσα στο "παιχνίδι" και όχι κομπάρσοι όπως είμαστε οι υπόλοιποι. 
Διαβάστε περισσότερα »

Μονοετείς ή πολυετείς;


Διακοπές και ο χρόνος για περιήγηση στα Socia Media και γενικότερα στο internet περισσότερος.
Διαβάστε περισσότερα »

Πληρώθηκαν οι Θεσσαλοί Νέοι Αγρότες... Ερωτηματικό οι επιλαχόντες


Από χθες Θεσσαλοί νέοι αγρότες, είδαν να πιστώνεται στο λογαριασμό τους το 70% του ποσού του πριμ νέων αγροτών όπως προβλέπεται. 
Διαβάστε περισσότερα »

Πότε θα πληρωθούν το υπόλοιπο οι Νέοι 2014;

Επειδή με την πληρωμή των νέων αγροτών του 2017 έγινε πολύς ντόρος, ξεκίνησαν να ρωτούν και οι νέοι αγρότες του 2014 για το πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα χρήματα.
Διαβάστε περισσότερα »

Επικοινωνήστε μαζί μας

home  Ηρώων Πολυτεχνείου 144, 41222, Λάρισα

email 32  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www  www.infoagro.gr

phone  2410551326

Facebook Fans