Νέα από το blog μας

Για πόσο ακόμα θα ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων;

Τι προκάλεσε την έκρηξη του πληθωρισμού;

Χτυπημένη από τον COVID-19, η παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και η Ελληνική Οικονομία ήρθε η κατάρρευση την άνοιξη του 2020 καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα lockdown, οι επιχειρήσεις έκλεισαν, περιορίστηκε το ωράριο των καταστημάτων, ενώ οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι ως επακόλουθο των προληπτικών μέτρων υγείας. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν παγκοσμίως με ρυθμούς απίστευτους, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησε και η οικονομική παραγωγή με πολύ μεγάλους ρυθμούς.

Ομάδα Facebook της εταιρείας Περουλάκης – Κώττα Ο.Ε. με δυνατότητα εγγραφής όλων

Εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία μας, κλειστή ομάδα στο Facebook όπου αναρτούμε αλλά και σχολιάζουμε θέματα σχετικά με τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και λοιπά θέματα που μπορεί να αφορούν τις υπηρεσίες που παρέχονται από την εταιρεία μας προς τον αγρότη.

Οι πληροφορίες που αναρτώνται είναι εξειδικευμένες, συλλέγονται και επεξεργάζονται πριν αναρτηθούν από εμάς και προέρχονται από δημόσιες αναρτήσεις ΜΜΕ, επικοινωνία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και από κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Συνεχώς δεχόμαστε αιτήματα ένταξης σε αυτή την ομάδα, ωστόσο δεν κάναμε δεκτό κανένα αίτημα μέχρι και σήμερα γιατί αυτή αναφέρεται στους πελάτες της εταιρείας μας. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς είναι αδύνατο να απαντάμε σε απορίες αγροτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας στη σελίδα μας στο Facebook, για αυτό δημιουργήσαμε αυτή τη μικρή υπηρεσία με ελάχιστο κόστος εγγραφής.

Από σήμερα, θα μπορεί όποιος θέλει (και δεν είναι πελάτης της εταιρείας Περουλάκης – Κώττα ΟΕ) να αιτηθεί ένταξης στην ομάδα μας και να ενταχθεί σε αυτή αφού πληρώσει ένα ελάχιστο κόστος, ώστε να εγγραφεί στους καταλόγους πελατών της εταιρείας μας. Στην ομάδα δε θα εντάσσονται «ψεύτικα» profiles ή εταιρείες. Οι πελάτες της εταιρείας μας συνεχίζουν και εντάσσονται δωρεάν.

Όσοι ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε στην κλειστή ομάδα της εταιρείας μας μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 2410551326 και η συνεργάτιδα μας θα σας ενημερώσει για τις λεπτομέρειες εγγραφής. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη.

Στην κλειστή ομάδα θα αναρτηθεί υλικό σχετικά με το ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Βιολογικά, Μείωση Νιτρικών, κλπ), την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αλλά και άλλα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Επίσης εκεί θα προγραμματίσουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης, αναλύοντας διάφορα θέματα.

Το υλικό μπορεί να αναρτηθεί με μορφή:

  1. Post
  2. Άρθρα τρίτων ή και δικά μας
  3. Video
  4. Live video
  5. Παρουσιάσεις
  6. Podcasts
  7. Κλπ

Ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

Για την εταιρεία Περουλάκης – Κώττα Ο.Ε.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA

Τηλ. Επικοινωνίας: 2410551326

Συνέντευξη για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών - 29/10/2021

Συνέντευξη για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών λίγο πριν την προκήρυξη

 

 

Ευχάριστη συγκυρία η αύξηση τιμών γεωργικών προϊόντων ή μήπως όχι;

Φέτος (2021) είναι μια χρονιά ιδιαίτερων υψηλών τιμών για αρκετά γεωργικά προϊόντα στην Ελλάδα αλλά γενικότερα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυξημένα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) καταγράφηκαν σε πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας. Όλο αυτό δημιούργησε μια στιγμιαία ευφορία στις τάξεις των αγροτών. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο αυτοί οι αυξημένοι τζίροι θα καταλήξουν σε αυξημένη κερδοφορία και εν τέλει σε έσοδα για την ίδια τη γεωργική εκμετάλλευση.

Στην εκπομπή Θεσσαλών γη για τους Νέους Αγρότες, Βιολογικά, Σχέδια Βελτίωσης, Βοσκοτόπια

Απόσπασμα από την εκπομπή Θεσσαλών Γη, στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλία Τηλεόραση. Μαζί με το συνάδελφο κύριο Δημόκα αναλύσαμε το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που θα ανοίξει σύντομα, αλλά και της βιολογικής γεωργίας που φαίνεται πως θα αφήσει εκτός την πλειοψηφία των ήδη ενταγμένων αγροτεμαχίων. Αναφερθήκαμε στα Σχέδια Βελτίωσης που θα "έρθουν" αλλά έγινε αναφορά και στην κατανομή βοσκοτόπων που έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις. Ευχαριστώ για την πρόσκληση το δημοσιογράφο κύριο Κολλάτο.

Ερωτήσεις επί της συνέντευξης θα απαντηθούν στην κλειστή μας ομάδα στο Facebook. Η ένταξη στην κλειστή ομάδα για τους πελάτες της εταιρείας μας είναι δωρεάν. Όσοι ωστόσο θέλετε ενταχθείτε στο group και να μας παρακολουθείτε, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφει το παρακάτω link:https://www.peroulakis.eu/blog/other/292-omada-facebook-tis-etaireias-peroulakis-kotta-o-e-me-dynatotita-eggrafis-olon

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA

Τηλ. Επικοινωνίας: 2410551326

Η κλιματική αλλαγή χτυπάει τη γεωργία-κτηνοτροφία και φέρνει... πείνα;

Στη χώρα μας συνηθίζουμε να μιλάμε για ένα πρόβλημα, όταν αυτό πλέον είναι σε εξέλιξη. Δεν προλαμβάνουμε σχεδόν ποτέ, τρέχουμε μόνο να θεραπεύσουμε ότι προκύπτει.

Κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που η κλιματική αλλαγή δείχνει πλέον τα “δόντια” της. Παρατεταμένες ανομβρίες, παρατεταμένοι καύσωνες, παγετοί, μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, πλημμύρες, τυφώνες, τοπικοί ανεμοστρόβιλοι και άλλα παρόμοια φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Όλα τα παραπάνω προκαλούν καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Κόστη που έχουν αρχίσει σταδιακά να φαίνονται και στον τελικό καταναλωτή με τις αυξήσεις τιμών πολλών προϊόντων - ειδών πρώτης ανάγκης.

Η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σταδιακά σε κλιματική κρίση και το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΕΛΓΑ δε θα μπορεί να καλύψει πλέον όλες αυτές τις καταστροφές αφού σε πολλές καλλιέργειες θα παρουσιαστούν προβλήματα τα οποία θα επαναλαμβάνονται ετησίως. Οι παραγωγοί που ασχολούνται με αυτές ή θα πρέπει να τις εγκαταλείψουν ή θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση συνολικότερα, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Για παράδειγμα η ανομβρία που σιγά σιγά εμφανίζεται, και φαίνεται πως ήρθε για να μείνει τελικά και στη Θεσσαλία, μας έχει δείξει, αλλά και μας δείχνει τώρα περισσότερο από ποτέ, ότι οι επενδύσεις εξοικονόμησης ύδατος είναι επιβεβλημένες, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την εγκατάλειψη ποτιστικών καλλιεργειών λόγω έλλειψης νερού ή και αυξημένου κόστους παραγωγής.  Καλές είναι και οι επενδύσεις σε μηχανήματα, όμως χωρίς νερό, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τούς στη γεωργία. Αντίστοιχες επενδύσεις πρέπει να γίνουν και σε μέσα προστασίας από παγετούς και καύσωνες. Προϊόντα όπως τα σταφύλια, τα ροδάκινα, βερίκοκα, φασόλια, τα αμύγδαλα και άλλα χτυπήθηκαν έντονα φέτος από του καύσωνες και τους παγετούς. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να αποζημιώνει εσαεί… το “προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν…”.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα, η κλιματική αλλαγή δε θα πλήξει μόνο την ελληνική γεωργία αλλά την Ευρωπαϊκή γεωργία συνολικότερα. Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος έχουν προβλεφθεί στην ΚΑΠ που έρχεται από το 2023 και μετά, ωστόσο είναι αδύνατον να διορθωθεί η καταστροφή που έχει προκληθεί εντός των επόμενων ετών (ίσως και δεκαετιών), ότι και να γίνει. Καλό λοιπόν είναι να είμαστε όσο πιο προετοιμασμένοι και προστατευμένοι γίνεται, γιατί διαφορετικά οι αγρότες θα πρέπει να ψάξουν αλλού δουλειά… και εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε σε μεγαλύτερα ή μικρότερα αστικά κέντρα, σύντομα θα πούμε το “ψωμί… ψωμάκι” όπως λέει και ο λαός, λόγω της πολύ υψηλής τιμής των γεωργικών προϊόντων.

Σε άρθρο της εφημερίδας καθημερινής αναφέρεται: “στη τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε το 2019 (άρα δεν περιλαμβάνει τα δραματικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού) προβλέπει ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα μειωθεί η απόδοση των καλλιεργειών σε πολλά μέρη της νότιας Ευρώπης, ενώ θα βελτιώσει τις συνθήκες για τη γεωργία στις βόρειες περιοχές, υπό προϋποθέσεις. Αν και οι βόρειες χώρες αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο και ηπιότερες καιρικές συνθήκες στο μέλλον, ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται να αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα η αρνητική επίδραση των φαινομένων αυτών στην ευρωπαϊκή γεωργία να αυξηθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες καταστροφές στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή. Η μείωση της φυτικής παραγωγής θα φέρει και προβλήματα στην παραγωγή ζωοτροφών, επιδεινώνοντας την κατάσταση.  Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η αγροτική παραγωγή είναι από τη μια πλευρά εξαιρετικά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και από την άλλη είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι’ αυτήν. Η αγροτική παραγωγή στην Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και για να μειωθεί αυτό το ποσοστό απαιτείται αλλαγή του μοντέλου παραγωγής όσον αφορά τη χρήση λιπασμάτων, τη διαχείριση περιττωμάτων και τον τρόπο εκτροφής των ζώων.”

Με απλά λόγια ήρθαν και έρχονται ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στο κλίμα τα αμέσως επόμενα (και όχι σε 20 ή 30 χρόνια όπως συνηθίζουν να λένε οι επιστήμονες) και αν δεν προετοιμαστούμε ή προσαρμοστούμε θα καταστραφούμε…

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ

Πολλοί οι δυσαρεστημένοι στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης;

Αν τα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης προκηρυχθούν όπως περιγράφονται στα διάφορα μέσα, οι δυσαρεστημένοι θα είναι περισσότεροι από ποτέ.

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό;

Λίγα τα χρήματα, λίγοι οι εγκεκριμένοι... Ο προϋπολογισμός για την επόμενη προκήρυξη φαίνεται πως θα υπολείπεται κατά πολύ του προηγούμενου. Στην επόμενη προκήρυξη δε, έχουν «τάξει» σε πολλούς την αυξημένη πιθανότητα ένταξης τους, όπως για παράδειγμα στους επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης των σχεδίων βελτίωσης, αλλά και στους νέους αγρότες των τελευταίων δύο προκηρύξεων και ειδικά αυτής που θα τρέξει εντός των επόμενων μηνών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως μάλλον είναι απίθανο να καλυφθεί η «ζήτηση» για όλες αυτές τις επενδύσεις.

Εκτός των άλλων θα είναι και πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που δε θα ανήκουν σε καμιά από τις παραπάνω δύο κατηγορίες (νέοι αγρότες, επιλαχόντες) οι οποίοι μάλλον θα έχουν ελάχιστες ελπίδες έγκρισης, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα λεγόμενα θα υπολείπονται στη μοριοδότηση ή μπορεί και να μην είναι καν επιλέξιμοι για να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας.

Και αν μπει «κόφτης» στο μέγιστο των δαπανών;

Αν υπάρχει «κόφτης» δαπανών, δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που θα ήθελαν οι περισσότεροι από τους επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης των σχεδίων βελτίωσης και θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά ως προς το κομμάτι των επενδύσεων, το επιχειρηματικό τους πλάνο, ενώ από την άλλη οι νέοι αγρότες θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι επενδύσεων για να εξοπλίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Άλλωστε, για όσους θυμούνται, στο παρελθόν είχαν ξαναπροκηρυχθεί «Μικρά Σχέδια Βελτίωσης» με χαμηλό όριο επενδύσεων, ωστόσο και αυτά δεν είχαν τύχει ευρείας αποδοχής.

Δυστυχώς τέτοιες προκηρύξεις, έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε κεφάλαια για να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των αγροτών. Μπορεί η έγκριση των επιλαχόντων να μην ήταν εφικτή κατά το ΥΠΑΑΤ, ωστόσο δύσκολα θα καλυφθεί μια νέα προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης με τα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί.

Ωστόσο, όταν όλα αυτά συμβούν, θα είμαστε μάλλον σε περίοδο εκλογών…

 

Καλό Φθινόπωρο σε όλους!

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία διαχείρισης της εκμετάλλευση μου;

Γνωρίζοντας τις επιχειρήσεις των πελατών μας, μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε υπηρεσίες ή λύσεις που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Επίσης αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα στοιχεία εκείνα που πιστεύουν ότι οδηγούν στην επιτυχία τους. Στο Κέντρο Τροφίμων και Γεωργικών Επιχειρήσεων, στην τελευταία μας έρευνα για τους Μεγάλους Εμπορικούς Παραγωγούς (Large Commercial Producer) διερευνήσαμε τις αντιλήψεις των αγροτών για τους πιο κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας τους. Ο στόχος μας ήταν να καθορίσουμε εάν υπήρχαν διαφορές στην αντίληψη των αγροτών για τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία τους. Το παρακάτω γράφημα συνοψίζει τις απαντήσεις από περισσότερους από 1300 αγρότες στις ΗΠΑ.

 

Ζητήθηκε από τους παραγωγούς να κατατάξουν πέντε παράγοντες ως προς τη σημασία της επιτυχίας της γεωργικής τους δραστηριότητας. Οι πέντε παράγοντες ήταν: διαχείριση ανθρώπων, διαχείριση παραγωγής, διαχείριση κόστους, διαχείριση μάρκετινγκ και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Το παραπάνω γράφημα δείχνει την αναλογία των αγροτών που κατέταξαν καθέναν από τους παράγοντες 1ο , 2ο , 3ο  κ.λπ. Από το σύνολο των απαντήσεων μπορούμε να αντλήσουμε αρκετές πληροφορίες. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών προσδιόρισε το κόστος διαχείρισης ως τον Νο 1 παράγοντα της επιτυχίας τους, και αμέσως μετά ακολουθεί η διαχείριση της παραγωγής. Μια βαθύτερη ανάλυση δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών κατέταξε αυτούς τους δύο παράγοντες ως 1ο και 2ο και αντίστροφα. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι παραγωγοί εστιάζουν το μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων τους στη διαχείριση της οικονομικής τους παραγωγικότητας. Μπορούν να κατανοήσουν ότι η επιχείρησή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά των καλλιεργειών να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές. Αυτό σημαίνει διαχείριση κόστους χωρίς να εγκαταλείπουν την απόδοση παραγωγής. Έχει γραφτεί στο παρελθόν για τη σημασία της επικοινωνίας με τους παραγωγούς σχετικά με το κόστος παραγωγής προϊόντος, και όχι μόνο για την τιμή του προϊόντος. Φαίνεται ότι οι παραγωγοί είναι πρόθυμοι για αυτή μας την επικοινωνία.
  2. Για τους περισσότερους παραγωγούς το μάρκετινγκ δεν αποτελεί βασικό παράγοντα της επιτυχίας τους. Αυτό να είναι ένα αποτέλεσμα μέτρησης ενστίκτου (counter-intuitive result), καθώς οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαμε ότι οι δεξιότητες μάρκετινγκ είναι πολύ σημαντικές για τον αγρότη. Δεν είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πράγματι πιστεύουν πως δεν είναι σημαντικό να έχουν δεξιότητες μάρκετινγκ. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι παραγωγοί δεν έχουν σχεδιάσει τις εκμεταλλεύσεις τους να επιτύχουν βασιζόμενες την «ελπίδα» ότι θα λαμβάνουν σταθερά υψηλές τιμές. Το σημαντικότερο είναι ότι το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι οι παραγωγοί πιστεύουν ότι η επιτυχία τους βασίζεται σε πράγματα που μπορούν να ελέγξουν και όχι σε πράγματα που αδυνατούν. Καλό θα ήταν να κατανοήσουμε αυτήν τους την άποψη καθώς επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε σχέσεις με τους πελάτες -παραγωγούς μας.
  3. Μια τελευταία ενδιαφέρουσα πληροφορία προέρχεται εξετάζοντας τις απαντήσεις των παραγωγών, με βάση την ηλικία τους. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της νέας γενιάς (ηλικίας 18-35 ετών) πιστεύει ότι η διαχείριση ανθρώπων αποτελεί κρίσιμο σημείο της επιτυχίας των εκμεταλλεύσεων τους. Στην πραγματικότητα, μια σειρά άλλων ερωτήσεων της έρευνας, υποδεικνύουν επίσης ότι η νέα γενιά εστιάζει στη διαχείριση ανθρώπων τόσο εντός όσο και εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και στην ανάπτυξη ανθρώπινων σχέσεων.

Με στοιχεί από: https://agribusiness.purdue.edu/ 

Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογική…

Νέοι Αγρότες

 

Σεπτέμβριο, Οκτώβριο περιμένουμε την πολυαναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών. Οι συζητήσεις για το ενδιαφέρον, τη βάση και τα κριτήρια βαθμολογίας είναι έντονες μεταξύ των αγροτών. 

Στα γραφεία μας κάναμε πολλές συζητήσεις, αναλύσαμε την προκήρυξη που αναμένεται, μιλήσαμε για τις φήμες που κυκλοφορούν στα καφενεία και γενικότερα προσπαθήσαμε να λύσουμε κάθε απορία από όσες πληροφορίες έχουμε μέχρι και σήμερα που γράφεται και δημοσιεύεται αυτό το άρθρο. Ωστόσο τα κριτήρια βαθμολογίας και σημαντικές λεπτομέρειες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραμένουν ακόμα σε διαβούλευση.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021, Ραντεβού το Σεπτέμβριο…

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των περισσοτέρων μελετητών σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέων αγροτών. Φαίνεται πως οι αιτήσεις θα είναι περισσότερες από 20.000 ανά την Ελλάδα, χωρίς ακόμα να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Όπως καταλαβαίνει κανείς το ποσό που θα χρειαστεί, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιλέξει να εγκριθούν ολοι θα είναι πολύ μεγάλο και μάλλον ακατόρθωτο να βρεθεί (με δεδομένο ότι το πριμ των 35.000€ έως 40.000€ που θα δικαιούται κάθε εγκεκριμένος).

Με απλά λόγια, δε θα εγκριθούν όλοι αυτή τη φορά, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο τα κριτήρια βαθμολογίας για το ερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Πριν από λίγες μέρες έληξε και η προθεσμία σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αλλά και τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων αγροτικών ενισχύσεων. Οι περισσότεροι παραγωγοί που έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στο επερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες τις δηλώσεις ΟΣΔΕ πάνω στις οποίες θα “χτίσουν” οι μελετητές τους, το φάκελο υποψηφιότητας τους.

Τίτλοι ιδιοκτησίας, τόπος μόνιμης κατοικίας, κάρτα ανεργίας, πτυχία σχετικά με τη γεωργία, αλλά και πρόθεση επενδύσεων στη μελλοντική κατάσταση θα κρίνουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας και τελικά τις πιθανότητες ένταξης των υποψηφίων στο πρόγραμμα νέων αγροτών που αναμένουμε.

Όσοι λοιπόν τελείωσαν με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ τους, δίνουν ραντεβού με τους μελετητές τους από Σεπτέμβριο, ίσως και λίγο πιο αργά. 

 

Καλό Καλοκαίρι!

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ

(video) Συζήτηση για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ΟΣΔΕ και άλλα

Στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ του κυρίου Κολλάτου Γιάννη στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλία TV τη Δευτέρα 12/04/2021 συζητήσαμε για το πρόγραμμα νέων αγροτών, τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ και άλλα πολλά.

(video) Μιλήσαμε για Νέους Αγρότες 2021, Σχέδια Βελτίωσης και πολλά άλλα

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση το δημοσιογράφο κύριο Γιάννη Κολλάτο στην τηλεοπτική εκπομπή "Θεσσαλών Γη" του τηλεοπτικού σταθμού Θεσσαλία. Στην εκπομπή συνομιλήσαμε με το συνάδελφο γεωπόνο μελετητή από το Βόλο κύριο Δημόκα Γεώργιο.

(Podcast) - Νέοι 2016 - Νέοι Νέα Προκήρυξη - Σχέδια - ΟΣΔΕ

Σήμερα 19/2/2021 σχολιάζουμε τις τελευταίες εξελίξεις. 

Σχέδια βελτίωσης: επιλαχόντες ή νέα προκήρυξη;

Ο χρόνος περνάει και η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων μέσω των εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης φαίνεται πως είναι χαμηλή ή τουλάχιστον δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

home  Ηρώων Πολυτεχνείου 144, 41222, Λάρισα

email 32  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www  www.infoagro.gr

phone  2410551326

Facebook Fans