Νέα από το blog μας

Πληθωρισμός και αύξηση τιμών στην After Covid-19 εποχή;

Έχει ειπωθεί από πολλούς πως όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον Covid-19 μπορεί να συγκριθεί με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει  από την πανδημία μπορεί να πει κανείς πως συγκρίνονται με αριθμούς νεκρών σε πολέμους. Η οικονομία δεν εξαιρείται από όλο αυτό μιας και οι ζημιές παγκοσμίως είναι ανυπολόγιστες.

Τα κράτη παγκοσμίως «μοιράζουν» χρήμα σε επιχειρήσεις και πολίτες για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις οικονομίες τους αλλά και να αποφευχθούν εντάσεις που πιθανόν θα προκληθούν από ανθρώπους που «χτυπήθηκαν» έντονα από το κλείσιμο της αγοράς συνολικά.

Ας αφήσουμε όμως τα θύματα και να εστιάσουμε στην οικονομία. Είναι κοινώς αποδεκτό πως αυτές τις μέρες πέφτει χρήμα στις οικονομίες από τα «ελικόπτερα», χρήμα που δεν έχει παραχθεί από τις ίδιες τις οικονομίες, σε άλλες εποχές θα λέγαμε ότι έχει «κοπεί» χρήμα.

Και κάπου εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στις πληθωριστικές τάσεις που δημιουργούνται στις οικονομίες μετά από τέτοιες καταστάσεις.

 

Τι είναι όμως ο πληθωρισμός;

Η έννοια του πληθωρισμού αναφέρεται στην ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μπορούμε να μιλήσουμε για πληθωρισμό όταν παρατηρείται γενική αύξηση τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και όχι μόνο ορισμένων προϊόντων. Επομένως, με 1 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε λιγότερα πράγματα ή, με άλλα λόγια, η αξία του ευρώ μειώνεται.

Αν και ο πληθωρισμός συνιστά ένα εθνικό μακροοικονομικό φαινόμενο, έχει διαπιστωθεί ότι έχει την τάση να μεταδίδεται διεθνώς (Genberg/Swoboda 1977, OECD 1973, Sweeney/Willet 1976). Ειδικά τώρα που το φαινόμενο είναι παγκόσμιο η μετάδοση των πληθωριστικών τάσεων είναι περισσότερο από δεδομένη ότι θα συμβεί.

 

Αίτια πληθωρισμού και σύνδεση με την πανδημία

Από πολλές οικονομικές θεωρίες ο πληθωρισμός θεωρείται ένα Νομισματικό Φαινόμενο, δηλαδή ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα μόνο της αυξημένης προσφοράς χρήματος. Έτσι η ύπαρξη πληθωρισμού δεν επηρεάζει τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας (ως πραγματικά μεγέθη, ορίζονται οι Δημόσιες Δαπάνες, οι Ιδιωτικές Επενδύσεις, και η Ιδιωτική Κατανάλωση). Αυτό είναι και γνωστό ως κλασική διχοτομία. Ένα παράδειγμα είναι ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 80 που οφειλόταν εν μέρει στην εκτύπωση χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψει τις αυξημένες παροχές που προσέφερε η κυβέρνηση.

Άλλες θεωρίες βρίσκουν ότι πληθωρισμός μπορεί να έχει ρίζες και σε μη νομισματικά φαινόμενα. Για τους Κεϊνσιανιστές υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανεργίας και πληθωρισμού, ώστε όταν ανεβαίνει το ένα πέφτει το άλλο.

Αυτές τις μέρες σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιστώνονται χρήματα με τα οποία καλύπτονται ανάγκες για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών αλλά και μέρος αυτών των χρημάτων αποταμιεύεται κυρίως για λόγους ασφάλειας. Μετά την κρίση και όταν θα ανοίξουν οι αγορές τα χρήματα που έμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε… «σεντούκια» θα πέσουν στην αγορά. Σύμφωνα με τα παραπάνω τότε θα εμφανιστούν και πληθωριστικές τάσεις σε πολλά προϊόντα και τελικά αύξηση τιμών αυτών των προϊόντων.

Πληθωρισμός μπορεί να προκύψει και από μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης. Στις μέρες μας η αυξημένη ζήτηση σε επηρεάζει τις τιμές σε τα προϊόντα τεχνολογίας στις μέρες μας (υπολογιστές, tablets, smartphones, κλπ) των οποίων η ζήτηση έχει εκτοξευθεί. Εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις αυξήσεις αυτές μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που κοινοποιούν τέτοια στοιχεία για τα προϊόντα που προωθούν (π.χ. skroutz.gr). Αν μια τέτοια αύξηση τιμών συμβεί γενικευμένα τότε θα μιλάμε για πληθωρισμό.

Ανάμεσα στους παράγοντες που ευνοούν τον πληθωρισμό ανήκουν και οι παρακάτω παράγοντες:

 • Υπερβολική αύξηση στην προσφορά χρήματος και πιστωτική επέκταση
 • Πρακτικές που ευνοούν το ολιγοπώλιο
 • Χαμηλή ελαστικότητα προσφοράς
 • Η χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας,
 • • Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση
 • Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και γενικότερα αύξηση του κόστους παραγωγής
 • Αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, της εξωτερικής ζήτησης ή της εισροής ρευστότητας (εισαγόμενος πληθωρισμός)

 

Ας δούμε τι έγινε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα όπου το οικονομικό χτύπημα και τότε ήταν τεράστιο

Ελληνικός υπερπληθωρισμός την περίοδο 1941-1944

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού χάους. Στην περίοδο της  κατοχής και μετά, η δραχμή είχε απαξιωθεί, οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με ανταλλαγές πραγμάτων ή με χρυσές λίρες.

Οι παραγωγικές υποδομές είχαν υποστεί καταστροφές και μαζί με την παραγωγή είχαν καταρρεύσει και τα δημόσια έσοδα.

Την περίοδος εκείνη στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες που επλήγησαν από τον πόλεμο ο υπερπληθωρισμός ήταν έντονος. Στη χώρα μας αυτός κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 1944 προσεγγίζοντας το 7500%! Βασική αιτία ήταν η κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω της έκδοσης χρήματος.

Η κατάρρευση, όμως, των εσόδων και η έλλειψη άλλου είδους χρηματοδότησης, σήμαινε ότι οι κρατικές δαπάνες έπρεπε να καλυφθούν με έκδοση πληθωριστικού χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

 

Σήμερα…

Κάτι αντίστοιχο γίνεται σήμερα παγκοσμίως από τους διάφορους οικονομικούς μηχανισμούς. Με απλά λόγια είναι σαν να «κόβεται» χρήμα. Χρήμα όμως που μελλοντικά θα δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις και μάλλον θα χάσει την αξία του μερικώς.

Το θετικό σε σύγκριση με την μεταπολεμική εποχή είναι πως δεν καταστράφηκαν παραγωγικές, οπότε η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Επίσης τις τελευταίες δεκαετίες, οι προηγμένες οικονομίες περιορίζουν τα κόστη παραγωγής με αποτέλεσμα να συγκρατείται ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα έχουν γίνει και πολλές άλλες δομικές μεταβολές της οικονομίες όπως η διεύρυνση της παγκοσμιοποίησης, η ελαχιστοποίηση των μισθολογικών αυξήσεων, επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού στις δυτικές οικονομίες που συμπεριφέρονται περισσότερο ως «αποταμιευτές». Όλα τα παραπάνω μάλλον θα συγκρατήσουν τον πληθωρισμό στην Αfter Covid-19 εποχή και δε θα δούμε φαινόμενα υπερπληθωρισμού.

 

Ωστόσο… η εμφάνιση του πληθωρισμού τι μπορεί να σημαίνει για μια οικονομία;

Πολλά από τα παρακάτω θα συμβούν στην After Covid-19 εποχή, αν και κάποια ήδη έχουν αρχίσει να … συμβαίνουν. Ας δούμε μερικά από αυτά:

 • Στροφή των αποταμιεύσεων σε αγαθά με σταθερές αξίες (π.χ. ακίνητα, χρυσός)
 • Μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και των επενδύσεων
 • Μείωση κατανάλωσης ιδιαίτερα σε προϊόντα «πολυτελείας»
 • Αύξηση της ανεργίας
 • Ανακατανομή εισοδημάτων μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών τάξεων σε βάρος των χαμηλών και σταθερών εισοδημάτων
 • Μείωση ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων
 • Μείωση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων μέσω ενδεχόμενης υποτίμησης

 

Ας ελπίσουμε όλο αυτό να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί η παράταση του φαινομένου της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown μόνο καλό δεν κάνει και δεν ΘΑ κάνει στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαιτέρως στην Ελληνική οικονομία που μόλις είχε βγει από μια βαθιά οικονομική ύφεση.

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος επιχειρήσεων

Τι είναι το υπομέτρο 3.1 που προκηρύχθηκε και αφορά τη Βιολογική;

Προκηρύχθηκε το υπομέτρο 3.1 - Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας

Αυτό αφορά παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στα υπομέτρα 11.1.1 και 11.1.2 (ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη Γεωργία ή και κτηνοτροφία) με τις προκηρύξεις του 2017 και 2018..

Αυτοί είναι ουσιαστικά οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στα βιολογικά για πρώτη φορά το 2018 ή 2019, είτε στη φυτική παραγωγή είτε στη Ζωική παραγωγή.

Με την ένταξη τους στο σχετικό πρόγραμμα οι παραγωγοί αυτοί θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα που αφορούν το φορέα πιστοποίησης και το ποσό της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 2000€ κατ’ έτος, ανά εκμετάλλευση.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Αγροτικά νέα της εβδομάδας "στα γρήγορα" ... 30/10/2020

Ειδήσεις στα γρήγορα: 

1. Πληρώθηκε κορονοβοήθημα για αιγοπροβατοτρόφους (3,91 ευρώ ανά ζώο)

2. Βγήκε το ΦΕΚ για το κορονοβοήθημα για ελιές (για λάδι ή διπλής κατεύθυνσης) και αποζημίωση για Καλαμών

Πώς θα γράψεις ένα μικρό γεωργικό business plan;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν αυτά τα εργαλεία, χάσιμο χρόνου. Είναι όμως έτσι; Μήπως κάνοντας χρήση τέτοιων εργαλείων προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα για το επόμενο βήμα;

Μια γρήγορη ματιά στα… "αρδευτικά Σχέδια Βελτίωσης"

Τα «αρδευτικά Σχέδια Βελτίωσης» είναι η συνηθέστερο ονομασία για το υπομέτρο 4.1.2 που αφορά την «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος»

Πριν πούμε δύο λόγια για το μέτρο 4.1.2 ας κάνουμε μερικά σχόλια.

1ον Καταρχήν η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης πρόσκλησης είναι 30 εκατομμύρια ευρώ και το ενδιαφέρον σε σχέση με τα «παραδοσιακά» σχέδια βελτίωσης (υπομέτρο 4.1.1) φαίνεται εδώ και πολύ καιρό πως είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι εγκρίσεις του συγκεκριμένους προγράμματος θα πάνε σε πολύ λίγους συγκριτικά με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

2ον Προς το παρόν έχει βγει το ΦΕΚ. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα ξεκινήσει άμεσα και το πρόγραμμα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βγει η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να ετοιμαστεί και η φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής.

3ον Υπάρχει μια μελέτη άρδευσης που πρέπει να κατατεθεί στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος για να αποδεικνύει την επιθυμητή βελτίωση σε σχέση με κάποιο υφιστάμενο ή καινούργιο σύστημα άρδευσης. Αυτή πρέπει να κατατεθεί με την ολοκλήρωση της επένδυσης. Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη εφαρμογή, με ποια κριτήρια θα κληθούν οι υπάλληλοι των ΔΑΟΚ να δεχθούν ή να απορρίψουν μια τέτοια μελέτη; Μήπως θα έχουμε εγκρίσεις και προβλήματα στην ολοκλήρωση;

 

Λίγες επιπλέον σημαντικές πληροφορίες για το μέτρο 4.1.2 που απαντούν στις συνηθέστερες ερωτήσεις

Εντός των κατηγοριών που ακολουθούν, ενισχύονται οι εξής επενδύσεις:

 1. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος:

1.1. Υποκατηγορίες επενδύσεων.

1.1.1. Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους).

1.1.2. Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.) που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης ή/και με μεταφορά νερού από αδειοδοτημένα σημεία υδροληψίας.

1.1.3. Μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

1.1.4. Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης, Οι επενδύσεις της παρ. 1.1.4 αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού. Για τον εξοπλισμό αυτό, με την αίτηση στήριξης υποβάλλεται μελέτη εγκατάστασης του εξοπλισμού και με την αίτηση πληρωμής μελέτη εφαρμογής του.

Ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού αίτησης στήριξης

 1. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις:

α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να  ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.

Ένταση στήριξης

 

Ενδεικτικά αναφέρω τις ανώτατες επιλέξιμες δαπάνες για τις συνηθέστερες δαπάνες που θα επιδοτηθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Αγροτικά Προγράμματα… επικαιρότητα (Σχέδια, Νέοι, Βίο, κλπ)

Μερικά λόγια για την επικαιρότητα όσων αφορά τα προγράμματα που απασχολούν τους φίλους αγρότες μιας και έχουμε καιρό να σχολιάσουμε την αγροτική επικαιρότητα. 

Α) Σχέδια Βελτίωσης

Από τις 24/9/2020 μπορούν να γίνουν αιτήσεις πληρωμής για τις επενδύσεις που έχουν πάρει έγκριση στα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης. Επίσης από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η φόρμα τροποποιήσεων που πάρα πολλοί φίλοι γεωργοί περιμένουν.

Β) Αρδευτικά σχέδια βελτίωσης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς θα πρέπει να αναμένουμε τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν αρδευτικά συστήματα εντός του επόμενου μήνα.

Παρόλα αυτά δεν έχει αναφερθεί κάτι για τη σχετική φόρμα υποβολής και προσωπικά εκτιμώ πως θα καθυστερήσει αρκετά η σχετική υποβολή, έστω και αν βγει η σχετική προκήρυξη. Πάντως καλό είναι να βγει στη δημοσιότητα η σχετική πρόσκληση όταν όλα είναι έτοιμα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του να κατατίθενται μελέτες σε φάσεις, όπως έγινε με την τελευταία προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης.

Γ) Νέοι Αγρότες

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις πληρωμής οι νέοι αγρότες που έχουν επιτύχει τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου τους. Ευελπιστούμε μέχρι αρχές του επόμενου έτους να έχουν πληρωθεί οι πρώτοι νέοι αγρότες.

Δ) Βιολογικά

Διετή παράταση για τους ενταγμένους στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας δε «φαίνεται» πουθενά.

Ωστόσο δεν αποκλείεται μια νέα προκήρυξη τον επόμενο χρόνο για να καλυφθούν αυτοί οι παραγωγοί ή και νέοι που θέλουν να ενταχθούν στα σχετικά μέτρα

Ε) Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης

Αναφέρεται από διάφορες πηγές πως η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει τον Οκτώβριο.

 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Χωρίς ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν έχει πληρωμή Νέων Αγροτών…

Τον τελευταίο καιρό συζητάμε και αναμένουμε την ηλεκτρονική εφαρμογή για τα αιτήματα τροποποίησης αλλά κυρίως τα αιτήματα πληρωμής των σχεδίων βελτίωσης.

Υπάρχει όμως άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή στην σχετική πλατφόρμα για να πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις πληρωμής – αποπληρωμής των ενταγμένων αγροτών και κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016.

Τέσσερα χρόνια μετά την προκήρυξη και ακόμα εκκρεμεί η σχετική εφαρμογή, έχοντας στην αναμονή χιλιάδες νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που περιμένουν να αιτηθούν αποπληρωμής του σχετικού προγράμματος.

Αν δεν πραγματοποιηθεί το σχετικό αίτημα πληρωμής δεν μπορεί να πληρωθεί κανένας νέος αγρότης το υπόλοιπο ποσό που του αναλογεί.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως μετά το αίτημα πληρωμής που θα συντάξουν οι μελετητές των εν λόγω νέων αγροτών, θα πρέπει να ελεγχθεί αυτό από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΔΑΟΚ και τελικά να σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις για να γίνουν οι σχετικές πληρωμές.

Οπότε, φίλοι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι… αναμείνατε.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Ενστάσεις στα σχέδια βελτίωσης… γιατί κάποιοι δικαιώθηκαν, κάποιοι έμειναν εκτός;

Τα αποτελέσματα των ενστάσεων στα σχέδια βελτίωσης αναρτώνται σταδιακά στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας μας. Κάποιοι δικαιώθηκαν, κάποιοι έμειναν εκτός. Γιατί;

Συζητήσεις για τον αγροτικό τομέα;

Το τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο μπαίνει η "ΓΕΩΡΓΙΑ και η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ" στο κάδρο...

Ποια είναι τα επόμενα βήματα πριν την πληρωμή Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης;

Ας δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης.

Πληρωμές για τη βιολογική αυτή την εβδομάδα

Φαίνεται πως αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αγκομαχούν τα σχέδια βελτίωσης… θα πάνε πίσω και τα αρδευτικά

Σιγά σιγά έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα αποτελέσματα των ενστάσεων και οδηγούμαστε πλέον προς τα οριστικά αποτελέσματα.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των εγκεκριμένων για το πότε θα μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις τροποποίησης, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο που δημοσίευσε το ΥΠΑΑΤ αλλά και πολύ περισσότερο πότε θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν την πρώτη αίτηση πληρωμής για μέρος του εγκεκριμένου σχεδίου βελτίωσής τους ή το σύνολο αυτού. Οι αιτήσεις πληρωμής όταν και εφόσον γίνουν και αφού τελικά πληρωθούν θα φέρουν ρευστότητα και οι επενδύσεις θα προχωρήσουν σταδιακά.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα 15/07/2020 που γράφεται αυτό το άρθρο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να υποβληθούν αιτήσεις τροποποίησης, αλλά και αιτήσεις πληρωμής.

Μπαίνοντας σε περίοδο θέρους, ξεκινούν οι άδειες στο δημόσιο. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η δημιουργία των «περιζήτητων» πλέον ηλεκτρονικών φορμών θα καθυστερήσει αλλά έστω και αν αυτό συμβεί, η εκταμίευση των χρημάτων σε περίπτωση αιτήσεων πληρωμής εν μέσω θέρους θα εξελιχθεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Εκτιμάται ότι δύσκολα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι των σχεδίων βελτίωσης πριν το Φθινόπωρο, ίσως και πριν το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί πως εκτός των παραπάνω φορμών που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης, θα πρέπει σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και ηλεκτρονική φόρμα για τα αιτήματα πληρωμής – αποπληρωμής των νέων αγροτών, κάτι που επιφέρει επιπλέον φόρτο εργασίας στα τμήματα του δημοσίου που χειρίζονται τα σχετικά θέματα.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών και δύο με τρία από την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης και όμως είναι απορίας άξιο πως αυτές οι φόρμες δεν είναι έτοιμες.

Τέλος, πολλοί φίλοι αγρότες ρωτούν και ξαναρωτούν για την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης που αφορά τα αρδευτικά συστήματα (μέτρο 4.1.2). Όπως καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω δεν αρκεί μόνο η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, αλλά θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να έχει ετοιμαστεί σχετικό πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχτεί αυτές τις αιτήσεις ένταξης. Το πληροφοριακό αυτό σύστημα προφανώς και δεν είναι έτοιμο και μάλλον δε θα ετοιμαστεί σύντομα. Σε συζητήσεις που γίνονται αναφέρεται πως θα θεωρηθεί έκπληξη αν είναι έτοιμο ένα τέτοιο σύστημα μέχρι το Νοέμβριο.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Online Σεμινάριο: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ – νομιμοποίηση διαδικασίας παραγωγής τροφίμων στο “χώρο” σας

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και σε αυτούς που πρόκειται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, θέλουν να προχωρήσουν σε πρώτη μεταποίηση των προϊόντων τους και να τα προωθήσουν στην αγορά.

Για την εγγραφή σας μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2410551326, 09.00 – 13.00 ή να επικοινωνήσετε με εμάς μέσω της σελίδας μας στο facebook: https://www.facebook.com/Peroulakis.Yiannis/

Γενικά στοιχεία προκήρυξης Σχεδίων Βελτίωσης αρδευτικών συστημάτων

Βασικά σημεία της Υπουργικής Απόφασης για το μέτρο 4.1.2, που αφορά επενδύσεις σε αρδευτικά συστήματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

home  Ηρώων Πολυτεχνείου 144, 41222, Λάρισα

email 32  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www  www.infoagro.gr

phone  2410551326

Facebook Fans