Απαραίτητος από τη νομοθεσία ο Τεχνολόγος Tροφίμων για τις εταιρείες τροφίμων!

Στην τελευταία Υγειονομική Διάταξη Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 της 23 Ιουνίου 2017 ρυθμίζονται οι αναγκαίοι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία Επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Ως Επιχείρηση τροφίμων και ποτών νοείται κάθε επιχείρηση Δημόσια ή Ιδιωτική, κερδοσκοπική ή μη, η οποία ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων και ποτών.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι :
Α. Επιχειρήσεις παρασκευής ή/και συσκευασίας
Β. Διανομείς-Μεταφορείς:
Γ. Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
Δ. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευάζονται ή και προσφέρονται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται εκτός της επιχείρησης κάθε είδους τρόφιμα ή ποτά, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες αναψυχής με συνοδεία φαγητού ή ποτού.

Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για να λειτουργήσουν πρέπει να έχουν αποδεικτικό υποβολής γνωστοποίησης, από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων, θα πρέπει να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται. Οι απαιτήσεις υγιεινής έχουν σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τον εξοπλισμό που αυτή χρησιμοποιεί, την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού, τα προγράμματα καθαρισμού - απολύμανσης και απεντόμωσης - μυοκτονίας, αλλά και με τις διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση.
Με βάση τα ως άνω κριτήρια, οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται ως προς την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου σε Επίπεδο Ι, Επίπεδο II και Επίπεδο III.

• Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου Ι (χαμηλού κινδύνου π.χ Παντοπωλείο Πρατήριο γάλακτος Πρατήριο Άρτου Καφετέρια Καφενείο κ.α ) τηρούν τα διαγράμματα ροής των διεργασιών της Επιχείρησης υπογεγραμμένα από τον Υγειονομικά υπεύθυνο ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
• Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου ΙΙ (μεσαίου κινδύνου π.χ Κρεοπωλείο- Ζαχαροπλαστείο Αρτοποιείο - Εστιατόριο Κυλικείο σχολείων κ.α ) και III (υψηλού κινδύνου π.χ Παρασκευαστήριο τροφίμων και ποτών –catering ( με απευθείας διάθεση στον καταναλωτή- Παρασκευαστήριο ζύμης και σφολιατοειδών. - Μεταποιητικές Δραστηριότητες- Παιδικοί σταθμοί κ.α ) όπου υπάρχει παραγωγική διαδικασία τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένα από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
Επίσης οι υγειονομικά υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών οφείλουν να εγκαθιστούν, να εφαρμόζουν και να διατηρούν διαδικασίες που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP, οι οποίες θα προσαρμόζονται ανάλογα με την επικινδυνότητα και το μέγεθος της επιχείρησης.
Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών πρέπει να ακολουθούν τους Κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής εφαρμόζοντας και διατηρώντας πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP.

Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε παρακαλώ κάντε κλικ στο παρακάτω link και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας: https://goo.gl/forms/hN8p2O8L8hthk80u2

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Τηλεφωνικά: 2410551326
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η εταιρεία μας Συμβουλευτικές Υπηρεσίες - Περουλάκης & Συνεργάτες με ειδικό επιστήμονα Γεωπόνο - Τεχχνολόγο Τροφίμων εξειδικευμένο στην Ποιότητα και Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημόσια Υγεία ασχολείται με :

1) Συμβουλευτική των προς ίδρυση αλλά και των ήδη σε λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσον αφορά τις προδιαγραφές των χώρων, των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των τροφίμων με επιτόπιες επιθεωρήσεις
2) Eκπαιδεύσεις προσωπικού στο πεδίο της Υγιεινής & Ασφάλειας των Τροφίμων
3) Παροχή γραπτών πλάνων ενεργειών & διαγραμμάτων ροής
4) Σύνταξη και υπογραφή της απαιτουμένης περιγραφικής έκθεσης
5) Ανάληψης έργου για εκπόνηση μελέτης και εγκατάσταση συστήματος HACCP

Επικοινωνήστε μαζί μας

home  Ηρώων Πολυτεχνείου 144, 41222, Λάρισα

email 32  PeroulakisΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www  www.infoagro.gr

phone  2410551326 - 6989593525 

Facebook Fans